ПОДРШКА ОСНИВАЊУ ПРОЈЕКТНОГ ЦЕНТРА У ЛАЗАРЕВЦУ
27.09.2011

У Градској општини Лазаревац одржана је завршна конференција пројекта “Оснивање Пројектног центра за одрживи развој, израду и имплементацију пројеката по ЕУ стандардима”, којој су поред бројних представника локалне заједнице присуствовали и представници Града Ниша и Градске општине Палилула. Председник градске општине Лазаревац Бранко Борић поздравио је присутне на конференцији и захвалио се свим учесницима који су били део овог пројекта, а посебно партнерима из Ниша- општине Палилула, који су дали велики допринос оснивању пројектног центра. Општинско веће је предложило Скупштини ГО Лазаревац да Пројектни центар постане део општинске управе, као орган задужен за координирање општинским развојним пројектима. „То је једини прави начин на који ћемо у овим тешким временима, када новца недостаје, али по неки пут идеја и пројеката, управљати и усмеравати развој наше општине“, изјавио је председник Борић.

Заменик начелника управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине Града Ниша Илија Јоцовић, нагласио је да су у рад нишког пројектног центра укључили све релевантне привредне субјекте и јавна предузећа која заједно у сарадњи са Пројектним центром прате реализацију конкретних пројеката. „Овакав модел сарадње показао је изузетне резултате у пракси и раду Пројектног центра у Нишу, а сматрам да је то добар пример и за градску општину Лазаревац.“, закључио је Јоцовић.

О раду Пројектног центра Градске општине Палилула представнике општине Лазаревац упознали су Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бојан Илић начелник општинске Управе. 

Представник Сталне конференције градова и општина и Еxchange 3 програма, Иван Божовић, подсетио је присутне да су у оквиру овог програма расписана 2 позива за све општине и градове у Србији, где је одобрено укупно 68 пројеката. Општина Лазаревац је у оквиру првог позива добила пројекат као носилац, а у оквиру другог као партнер општини Барајево- нагласио је Божовић. Mенаџер пројекта Урош Ристић је истакао да је основна идеја пројекта била да се успостави једна нова организација на локалу која ће имати задатак да окупи све чиниоце локалне заједнице у сврху дефинисања, израде и имплементације развојних пројеката општине Лазаревац. „Пројекат јесте завршен, али пројектни центар тек почиње са радом. Визија пројектног центра је да постане покретач локалног одрживог развоја“, изјавио је Ристић. Оснивање пројектног центра је започето у септембру прошле године. Пројекат је реализован у оквиру Exchange 3 програма који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина.